درمان ناامیدی | راه های مقابله با ناامیدی | غلبه بر ناامیدی از زندگی
نوشته شده توسط : ذهن نو

شناخت درمان و راه‌های مقابله با ناامیدی ازجمله مسائلی است که می‌تواند برای بسیاری از ما در مراحل مختلف زندگی مفید باشد. ناامیدی احساس منفی را در شما ایجاد می‌کند که باعث خواهد شد راه و مسیر مورد نظرتان را ادامه ندهید و یا در برخی مواقع می‌تواند باعث بروز بیماری‌های روحی به‌ویژه افسردگی باشد. ناامیدی گاهی می‌تواند راجع به یک هدف یا موضوع خاص ایجاد شود و گاهی نیز ممکن است تمامی ابعاد زندگی فرد را تحت تأثیر خود قرار دهد. امید درمانی یکی از راهکارهایی است که روانشناسان برای مقابله با ناامیدی از آن استفاده می‌کنند و بر اساس آمار تاکنون باعث رفع مشکل بسیاری از افراد و به‌خصوص بیماران افسرده شده است. به همین خاطر اگر احساس می‌کنید ناامیدی در حال ایجاد مشکلات جدی برای پیشرفت زندگی شما است می‌توانید از یک روانشناس در این زمینه کمک بگیرید.

 

 

 

 

منبع :  درمان ناامیدی 

 

 

 

درمان با پیدا کردن دلایل ایجاد ناامیدی

برای شناخت راه‌های مقابله با ناامیدی در ابتدا باید به این سؤال پاسخ دهیم که ناامیدی با چه دلایلی ایجاد می‌شود. اگرچه دلیل ناامیدی می‌تواند با توجه به ویژگی‌های شخصیتی، باورها و همین‌طور شرایط روحی هر فرد متفاوت از دیگران باشد، اما شایع‌ترین دلایلی که می‌توانند شما را دچار این احساس کنند عبارتند از:

کمال‌گرایی و آرزوهای دور از دسترس

اهداف و برنامه‌هایی که برای خود در نظر می‌گیرید می‌بایست قابل‌دسترسی باشند یا به زبانی دیگر شما باید توانایی برنامه‌ریزی برای رسیدن به این اهداف را داشته باشید. افراد کمال‌گرا معمولاً به دنبال دستیابی به بهترین وضعیت در تمامی زمینه‌ها هستند؛ این درحالیست که همه ما می‌دانیم هیچ‌کس نمی‌تواند در تمامی زمینه‌ها به بهترین درجه دست پیدا کند.

درنتیجه احساس سرخوردگی باعث ناامیدی آن‌ها می‌شود. این شرایط می‌تواند تا جایی پیش برود که افراد کمال‌گرا به‌طورکلی دست از فعالیت بکشند، زیرا احساس می‌کنند نمی‌توانند بهترین فرد باشند. با توجه به آسیب‌هایی که کمال‌گرایی می‌تواند برای سلامت روحی فرد داشته باشد درصورتی‌که نشانه‌های این ویژگی شخصیتی را در خود یا هر یک از اطرافیانتان احساس می‌کنید بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید.

باور نداشتن توانایی‌ها

یکی از مهم‌ترین مسائلی که همه ما را به فعالیت وا‌می‌دارد این است که احساس کنیم توانایی انجام کاری را داریم. به همین خاطر افرادی که اعتمادبه‌نفس پایینی دارند، شخصیت‌های وابسته یا هر فردی که احساس می‌کند توانایی روبه‌رو شدن با یک موضوع و رفع چالش‌های آن را ندارد دچار ناامیدی خواهد شد.

ناراحتی یا ترس از شکست

شاید بتوان شکست را اصلی‌ترین دلیل ناامیدی دانست. اگرچه افرادی که روحیه بالایی دارند علی‌رغم شکست خوردن در یک موضوع برای بهبود وضعیت و پیشرفت تلاش خواهند کرد، اما ناراحتی شکست گاهی اوقات چنان فرد و باورهای او را تحت تأثیر قرار می‌دهد که به‌طورکلی از ادامه تلاش ناامید خواهد شد.

علاوه بر این ترس از شکست نیز می‌تواند یکی از دلایلی باشد که باعث انصراف فرد از فعالیت شود. به همین خاطر معمولاً توصیه می‌شود در شرایطی که فرد شکست‌های بزرگی نظیر شکست در کار یا زندگی مشترک را تجربه می‌کند برای پیشگیری از آسیب‌های روحی این موضوع از یک روانشناس کمک بگیرید.

تفکر غیرمنطقی

بسیاری از ما به این دلیل از فعالیت ناامید می‌شویم که شرایط اطرافمان را به‌دقت بررسی نمی‌کنیم. گاهی اوقات این فکر که کاری از دست ما ساخته نیست، باور اشتباهی است که باعث می‌شود دست از فعالیت بکشیم درحالی‌که نگاه کردن از زوایای مختلف به شرایط موجود باعث خواهد شد تا بتوانیم راه‌حلی برای آن پیدا کنیم.

یادگیری مشاهده‌ای

ناامیدی برای بعضی از ما تبدیل به یک عادت شخصیتی می‌شود که بر اساس تجربیات زندگی و به هر دلیلی ممکن است به آن رسیده باشیم. یکی از این دلایل یادگیری این رفتار از دیگران است. تربیت شدن توسط والدین افسرده، افرادی که تسلیم شرایط هستند یا به‌سرعت دست از تلاش برمی‌دارند باعث خواهد شد تا فرزندانشان نیز این خصلت را در خود پرورش دهند.

افسردگی

افسردگی و ناامیدی دو حالت روحی بسیار نزدیک به هم هستند تا جایی که حتی می‌توان ناامیدی و بی‌انگیزگی را از نشانه‌های افسردگی دانست. به همین خاطر در شرایطی که احساس می‌کنید علاوه بر ناامیدی سایر نشانه‌های افسردگی را نیز دارید بهتر است پیش از شدت یافتن بیماری برای درمان مراجعه کنید.

راه‌های مقابله و درمان با ناامیدی

ناامیدی وضعیتی است که می‌تواند زندگی شما را دچار مشکلات جدی کند. حتی در بسیاری از موارد دیده‌شده که ناامیدی از یک موضوع به‌تدریج گسترش پیدا کرده و سایر ابعاد زندگی فرد را نیز درگیر خواهد کرد. به همین خاطر بهتر است راهکارهایی را برای مقابله با ناامیدی امتحان کنید و به خاطر داشته باشید که در صورت شدت پیدا کردن مشکلات بهتر است از یک متخصص روانشناسی کمک بگیرید.

درمان ناامیدی | واقع‌بین باشید

همان‌طور که گفته شد کمال‌گرایی یا داشتن آرزوهای دور از دسترس می‌تواند یکی از دلایل بروز افسردگی باشد. به همین خاطر اگر می‌خواهید از ناامیدی پیشگیری کنید و یا درباره یک موضوع خاص با آن مبارزه کنید بهتر است اهداف واقع‌بینانه‌ای برای خود تنظیم کنید. بهتر است اهداف و فعالیت‌های بزرگ را به اهداف کوچک‌تری تقسیم کنید و مرحله‌به‌مرحله تا رسیدن به موفقیت اصلی پیش بروید. به خاطر داشته باشید در شرایطی که شما توانایی‌های خود و همین‌طور امکانات و محدودیت‌های محیطی برای رسیدن به یک هدف را در نظر نمی‌گیرید احتمال شکست و به دنبال آن ناامیدی افزایش پیدا می‌کند.

درمان ناامیدی | محیط خود را تغییر دهید

اگر محیط اطراف شما از انسان‌های ناامید پر است، سعی کنید تا محیط زندگی خود را تغییر دهید. محیط اجتماعی اطراف شما تأثیر بسیاری در شرایط روحی و همین‌طور اعتقادات‌تان دارد. به همین خاطر قرار گرفتن در کنار افرادی که انگیزه‌ای برای فعالیت ندارند و باور دارند به جایی نخواهند رسید می‌تواند این افکار را در شما نیز تقویت کند. سعی کنید دوستانی برای خود انتخاب کنید که انگیزه و برنامه مشخصی برای پیشرفت دارند.

شروع به حرکت کنید

احتمالاً شما نیز به تجربه متوجه این موضوع شده‌اید که اکثر فعالیت‌ها تا پیش از برداشتن قدم اول، سخت یا حتی غیرممکن به نظر می‌رسند اما به‌محض اینکه شروع به فعالیت می‌کنید متوجه خواهید شد چندان‌که فکر می‌کردید نیز دشوار نیستند. برای مقابله با ناامیدی نیز بهتر است شروع به فعالیت کنید. هنگامی‌که با برنامه‌ریزی و بر اساس یک فکر منطقی فعالیت درزمینهٔ خاصی را شروع می‌کنید به‌تدریج احتمال موفقیت نیز افزایش پیدا می‌کند.

راه‌های مقابله با ناامیدی | نقش روانشناسی

ناامیدی از یک موضوع در بخش‌هایی از زندگی همه ما پیش می‌آید و پس از مدتی نیز از آن عبور خواهیم کرد. اما برای برخی افراد ناامیدی یا شکست می‌تواند زنگ خطری باشد که آن‌ها را درگیر مشکلات بسیاری خواهد کرد. گسترش ناامیدی به بخش‌های مختلف زندگی و از دست دادن انگیزه فعالیت یا ابتلا به بیماری‌های روحی مختلف به‌ویژه افسردگی ازجمله پیامدهایی هستند که به همراه این مشکل برای فرد ایجاد خواهد شد. به همین خاطر بهتر است در شرایطی که احساس می‌کنید برای مدت طولانی دچار ناامیدی شده‌اید و یا فکر می‌کنید شدت ناراحتی شما بیش‌ازحد طبیعی است در این زمینه با یک متخصص روانشناسی مشورت نمایید. برای دریافت مشاوره افسردگی کلیک کنید. ازجمله اقدامات روانشناسان برای مقابله با ناامیدی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آموزش حل مسئله

ناامیدی در برخی افراد به این خاطر ایجاد می‌شود که آن‌ها شیوه صحیح مواجه‌شدن با مشکلات و تلاش برای رفع آن را نمی‌دانند. به همین خاطر یکی از راه‌های مقابله با ناامیدی آموزش مهارت حل مسئله به فرد است. روانشناس به فرد کمک خواهد کرد تا هنگام مواجه‌شدن با مشکلات آرامش خود را حفظ کرده و همین‌طور روش‌هایی را برای نگاه کردن به موضوع از زوایای مختلف به وی آموزش می‌دهد. هنگامی‌که فرد بتواند از زوایای متفاوتی به شرایط موجود نگاه کند امکان پیدا کردن راه‌حلی برای آن افزایش پیدا خواهد کرد.

درمان ناامیدی با امید درمانی

امید درمانی همان‌طور که از نام آن پیداست شیوه‌ای از درمان است که به فرد کمک خواهد کرد تا احساس امید و تلاش برای رسیدن به اهداف را در خود زنده نگه دارد. در این روش به فرد کمک می‌شود تا با توجه به مشکلات و شرایط موجود اهداف مشخص و قابل‌دستیابی برای خود تنظیم کند و سپس به سمت این اهداف حرکت کند. علاوه بر این امید درمانی معتقد است افرادی که دچار ناامیدی می‌شوند معمولاً مشکلات خود را به‌صورت بحران‌هایی غیرقابل‌حل و همین‌طور ناشی از ناتوانی‌های خود می‌دانند، به همین خاطر در این درمان تلاش می‌شود تا این افکار غیرمنطقی نیز اصلاح شوند.

فعال‌سازی رفتاری

روانشناسان رفتارگرا معتقدند هنگامی‌که فرد احساس ناامیدی می‌کند به‌تدریج دست از فعالیت خواهد کشید؛ کاهش فعالیت باعث می‌شود تا احتمال پیروزی و موفقیت نیز کاهش پیدا کند و به همین خاطر فرد بیش‌ازپیش در ناامیدی فرو خواهد رفت. به عبارتی ناامیدی و عدم فعالیت در کنار یکدیگر چرخه معیوبی را ایجاد می‌کنند که هریک باعث تقویت دیگری می‌شود. به همین خاطر روانشناسان تلاش خواهند کرد تا از طریق برنامه‌ریزی برای انجام فعالیت‌های کوچک که احتمال موفقیت فرد در آن‌ها بالا است احساس توانایی و امید را مجدداً به وی بازگردانند.

درمان بیماری‌ها

اگر روانشناس در طی جلسات مشاوره به این نتیجه برسد که ناامیدی به دلیل مشکلات روحی جدی‌تری نظیر افسردگی یا اضطراب ایجاد شده است تلاش خواهد کرد تا این اختلال‌ها را درمان کند. زیرا به دنبال درمان علت اصلی، ناامیدی نیز از بین خواهد رفت. برای آشنایی با انواع روش های درمان افسردگی کلیک کنید.

درمان ناامیدی با توجه به اطرافیان فرد ناامید

اطرافیان نزدیک و به‌ویژه اعضای خانواده افرادی که دچار ناامیدی هستند مشکلات روحی بسیاری را تجربه خواهند کرد. ناامیدی و بی‌انگیزگی فرد در ساده‌ترین حالت باعث احساس ناراحتی و رکود سایر اعضا نیز خواهد شد و این می‌تواند مشکلات بسیاری را به‌ویژه برای کودکان ایجاد کند. به همین خاطر در شرایطی که چنین افرادی در محیط زندگی شما حضور دارند بهتر است به نکات زیر توجه داشته باشید:

از بحث دوری‌کنید

متأسفانه بسیاری از ما تلاش می‌کنیم تا با نصیحت کردن و حتی تمسخر و طعنه زدن به افراد ناامید آن‌ها را به فعالیت دعوت کنیم. این موضوع صرفاً باعث آسیب دیدن فرد ازنظر روحی می‌شود و می‌تواند اختلافاتی را نیز در رابطه شما ایجاد کند. به همین خاطر بهتر است به‌جای تلاش برای تغییر وضعیت فرد آرامش را در فضا حکم‌فرما کنید و همین‌طور از وی بخواهید اگر احساس می‌کند به‌تنهایی قادر به تغییر شرایط نیست از یک مشاور کمک بگیرد.

محیط خود را تغییر دهید

همان‌طور که گفته شد معاشرت با افرادی که دچار ناامیدی هستند باعث می‌شود تا شما نیز روحیه و سلامت روان خود را از دست بدهید. به همین خاطر بهتر است در این شرایط سعی کنید محیط‌های اجتماعی مناسب‌تری را نیز در اطراف خود ایجاد کنید تا از این طریق بتوانید اثرات منفی حضور میان افراد ناامید را کاهش دهید. در صورتی که نتونستید علت ناامیدی را بیابید و مقاله بی انگیزگی و پوچی را مطالعه نمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه اضطراب و افسردگی می‌توانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02166419012 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.

 

 

سؤالات متداول

بهترین راه مقابله با ناامیدی چیست؟

با توجه به دلایلی که باعث ایجاد ناامیدی شده راه‌های مقابله با آن نیز متفاوت خواهد بود اما به‌طورکلی تلاش برای حل مسئله و نگاه کردن به موضوع از زوایای مختلف می‌تواند به شما در پیدا کردن راه‌حل و مبارزه با ناامیدی کمک کند.

 




:: برچسب‌ها: درمان ناامیدی ,
:: بازدید از این مطلب : 473
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 21 ارديبهشت 1400 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: